Blog

Escarramán dokumentar

Den har været længe undervejs, men her er den, dokumentar'en fra Escarramán forestillingerne på Hofteatret, København.
Se og hør om baggrundsstoffet og oplev publikums reaktioner på forestillingen.

Escarramán, Aalborg Opera Festival

Escarramán - María Altadill - Via Artis Konsort

Sanselig spansk barokmusik – tegneserie-operaen Escarramán ****
Af Jan Mygind - Opera magasinet Ascolta

Via Artis Konsort i Intimsalen i Musikken Hus Aalborg 4. marts 2016.

Escarramán bliver i programmet omtalt som en tegneserieopera, men er i virkeligheden meget mere end titlen antyder. Man kunne næsten fristes til at kalde det et lille Gesamtkunstwerk for her forenes; musik, sang, dans, tegneserie og lyd- og lyssætning på en ny og spændende måde.

Om guitarer og koklokker

Via Artis Konsort - Escarraman

"Nu er guitaren ikke sværere at spille på end en ko-klokke, især med akkord-spil, og derfor kan en hvilken som helst staldkarl give sig ud for at være guitar-musiker".
Fra leksikon over det spanske sprog, "Tesoro de la lengua castellana, o española" af Sebastian de Cobarrubias Orozco, 1611

Spanske dansesange

Escarramán - Via Artis Konsort

"Den dag fortaltes det i slotgården og på trapperne til San Felipe kirken, at en djævel forklædt som en smuk kvinde havde danset og taget med sig i helvede 22 mænd og en skrædder. Og de blinde tiggere tilbød historien på læsark:
Mine herrer, køb den skrækindgydende historie om en djævel der i form af kvinde, lokkede 22 mænd med sig i helvede; ved hjælp af en guiri guiri gay-sang."
Francisco Bernardo de Quirós - Las aventuras de don Fruela, 1641

Do YOU know it's Christmas?

Denne lille julesang er ikke helt så kendt som visse andre julesange der rumsterer i det offentlige rum i denne tid. Det på trods af, at den faktisk blev til for snart 400 år siden, i det multikulturelle México.
Vi kan dog forsikre, at også denne sang er produceret helt uden tanke på profit; der er ikke megen økonomisk fortjeneste at hente i denne type musik! :)
Så vi vil heller ikke bede om støtte af hverken den ene eller den anden art. Vi vil bare ønske en fredelig og rar julemåned, til jer alle.
¡Paz a los hombres! ¡Ay!

Den Nye Verdens musik: Anaustia

Anaustia er en populær sang fra 1600-tallet. Sangen blev fundet i arkiverne i jesuitter-missionerne i Bolivia. Denne type spansk/latinamerikansk barokmusik, baseret på lokal populær musik, var meget udbredt i det 17. og 18. århundrede. Sangteksten er på et lokalt indiansk sprog, Chiquitano sprogetAnaustia Santísimo Sacramento, Lovet være det hellige sakramente.

Sider